My Blog List

Tuesday, July 29, 2008

GUY BOURDIN & jEAN DOMINIQUE BURTON


Guy Bourdin is het grote voorbeeld van de (mode)fotografen van tegenwoordig, vooral David LaChapelle is een echte navolger van Bourdin.
30 jaar lang was Bourdin de vaste modefotograaf van Vogue Magazine. Altijd kwam hij met bijzonder ideeën voor de manier waarop de nylons, schoenen, etc in beeld moesten komen. Hij leefde van 1928-1991.





Jean-Dominque Burton heeft West-Afrika ontdekt als een onuitputtelijke bron voor zijn werk. Eerst portretteerde hij alle koningen en chefs van de vele stammen in Burkino Fasso. Nu heeft hij zich geworpen op de voodoo. In Benin kwam hij voodoo tegen in zijn meest oorspronkelijke vorm. Hij had echte interesse in de rituelen en achtergronden. Daarom kreeg hij toestemming om de priesters "een deel van hun blik te ontnemen" en altaars etc te fotograferen. In voodoo is christelijke, mythologische en natuurgodsdienst gemixt. Belangrijkste les is dat kwaad niet bestaat, het slechte leidt op de een of andere manier naar het goede. De magie die het leven kan begeleiden is alleen veilig in handen van de ingewijden, de priesters.


No comments: