De Britse Koninklijke familie bezit een grote kunstcollectie. Al vanaf de 16e eeuw verzamelen zij. Een klein deel is nu in Brussel te zien. Er is ingezoomd op de periode 1560 - 1660 en op de Vlaamse schilders.
Van Jan Gossaert is dit Portret van de drie kinderen van Chrisitiaan II van Denemarken te zien. De kinderen zijn lijkbleek afgebeeld. Hun moeder Isabella van Habsburg is pas overleden. Hun vader heeft hen naar hun oudtante Margaretha van Oostenrijk gestuurd. Die zal hen opvoeden.
Ze spelen met kweeperen, die symbool staan voor het moederschap dat geen vrucht meer zal dragen. Geraffineerd is de opbouw, waarbij de kinderen geplaatst zijn in een geschilderde binnenlijst die een voortzetting is van de buitenlijst.
Pieter Breugel mag natuurlijk niet ontbreken. Het Museum voor Schone Kunsten heeft het werk uit de Britse Collectie geplaatst naast een kopie uit eigen bezit van Pieter Breugel junior. Deze kopieerde veel werk van de beroemde Breugel uit commerciƫle overwegingen. Hierdoor is te zien dat het oorspronkelijke werk is gecensureerd.
Keizer Rudolf II van Oostenrijk liet de kinderlijkjes vervangen door dieren e.d.
Uiteraard ontbreekt Rubens niet in de expositie. Er is onder andere dit zelfportret te zien naast een portret van zijn vrouw. Waarschijnlijk was dit werk een middel om eventuele opdrachtgevers te laten zien hoe goed Rubens kon schilderen.
Een leerling van Rubens was Anthony van Dijk. Deze trad al jong in dienst van het Britse koningshuis als hofschilder.
No comments:
Post a Comment