My Blog List

Wednesday, November 03, 2010

TATE MODERN LONDON

OKTOBER 2010

De Tate Modern is een publiekstrekker van jewelste. Dat begint al bij de entree. De enorme hal waar vroeger de turbines stonden voor de electriciteitscentrale (Bankside Power Station) waarin het Tate Modern gevestigd ligt vol met zonnebloempitten. Een werk van de Chinese kunsteaar Ai Wei Wei. Hij heeft de pitten laten maken van porselein door arbeiders van een fabriek die gesloten is vanwege de mechanisatie. Elk pitje is met de hand gemaakt en twee maal gebakken. Een gigantisch arbeidsintensief werk. Er liggen zo'n 10.000.000 pitjes.


De bedoeling was dat de bezoekers er overheen zouden lopen en zo het handwerk zouden vermorzelen. De directie van het Modern heeft dat nu verboden door het stof dat door die handeling ontstond.

Wei Wei wilde hiermee een statement maken over de ondoordachtheid van deze tijd die om economische redenen handwerk verwerpt.

In de enorme hallen zijn alle grote kunstenaars van de twintigste eeuw te vinden.
Op een etage zijn speciale expo's te zien, dat was nu "The Making of A Myth gewijd aan Gauguin. Regelmatig staat het bordje uitverkocht op de kassa.
In de gratis hallen is het heel druk, veel kinderen en toeristen die aandachtig kijken bijna onmogelijk maken.
Maar wat een rijkdom vertegenwoordigen de werken. De opstelling en de wijze van presentatie is niet optimaal. Een werk als Narcissus van Dali hangt bijna verloren tussen de werken die links en onder en boven het werk hangen.
Een greep
LA FEUILLE DE VIGNE -PICABBIA

SNAIL MATISSE
A BIGGER SPLASH DAVID HOCKNEY
WHITE CURVE 1975 ELSWORTH KELLY
NARCISSUS 1937 SALVADOR DALI
WHITE 1935 BEN NICHOLSON

No comments: