My Blog List

Wednesday, July 25, 2018

CODED NATURE - STUDIO DRIFT Stedelijk Museum Amsterdam

Studio Drift is een samenwerking tussen Lonneke Gordijn (1980) en Ralph Nauta (1978, GB).
Ze leerden elkaar kennen op de Design Academy Eindhoven. Na hun afstuderen in 2005 besloten ze samen te gaan werken. Ze delen hun fascinatie in het spanningsgebied tussen natuur en technologie.
Om hun ideeën te realiseren werken ze samen met wetenschappers, ingenieurs en programmeurs.
Internationaal maken ze furore. Dit is de eerste grote overzichtstentoonstelling van hun werk.


Het museum kocht in 2015 de installatie Future Chandelier aan.  Vanaf het plafond bewegen lampen naar onder en naar boven. Door de snelheid openen de 'bladen' zich in een voortdurend wijzigende volgorde.
De lichten in de 'kelk' veranderen ook 'at roandom' van kleur. Een fascinerende choreografie is het gevolg.


In 2015 was ook hun eerste project te zien, Fragile Future. Pluizenbollen van paardenbloemen werden geplakt op ledlampjes. Inmiddels kunnen zij installaties maken in elk formaat.
De grootste is nu te zien op de expo.


De Ghost Collection is ontstaan uit de gedachte dat mensen soms indrukken van hun lichaam achterlaten in stoelen na het opstaan.

Natuur en techniek gaan ook samen in hun werk Tree of Tenere (2017). Voor een manifestatie in de VS wilden ze een boom maken die als ontmoetingsplaats kon dienen in de nacht. Daarvoor maakten ze een getrouwe kopie van een boom, kopieerden elk blad in doorzichtig materiaal met daarin led lampjes. Een sprookje is ontstaan.

De grote trekker is Drifter (2008-2016): een groot blok beton zweeft gewichtloos door de ruimte.
Uiteraard is er heel wat techniek en wetenschap gaan zitten in de ontwikkeling, maar de illusie werkt.

De werken van Studio Drift zijn door hun afwerking en hun inhoud net geen spektakelkunst.
Ze zijn in eerste instantie ook niet gemaakt om kunst te zijn. De makers zien zich zelf nog steeds als ontwerpers. Wat zij willen is helder: publiek aan het denken te zetten over de relatie natuur en techniek en wat daar de gevolgen kunnen zijn.

No comments: