My Blog List

Wednesday, July 25, 2018

L'HISTOIRE KAPUTT -ALEX VAN WARMERDAM in EYE Amsterdam

Orkater is de thuishaven van Alex van Warmerdam (1952). eerst was er het theatergezelschap dat de ze naam droeg. Fantastische voorstellingen met absurde scenes en vindingrijke decorgrapjes plus goede muziek. Steeds meer werden de voorstellingen van Alex in plaats van het collectief. Het werden ook meer doorlopende verhalen, waarbij een hoofdpersoon met open ogen zijn mislukking en ondergang tegemoet gaat.
Later kwamen de films, vaak bewerkingen van de toneelstukken.  Van al zijn films zijn goed gekozen fragmenten te zien. De ruimtes waarin de plot zich afspeelt zijn kaal, koud net als de manier waarop de mensen elkaar dwars zitten. De huizen of bossen worden speciaal gebouwd in verlaten omgevingen. Alle opnamen vinden daar plaats, dus geen gebruik van studio's.
Een aantal jaren geleden kreeg de beeldend kunstenaar die Van Warmerdam ook is de kans te exposeren in het Stedelijk Museum Schiedam. En nu dus in het filmmuseum Eye in Amsterdam.
Nieuw werk is er te zien:

L'HISTOIRE KAPUTT 2018
De titel van de expo. Eindelijk geen Engelse titel, wel een die veelzeggend is: de kapotte geschiedenis, eigenlijk is dat het grote thema in Warmerdams werk, de titel wijst ook naar de miscommunicatie tussen de mensen

Zonder Titel  2018

Het gezochte meisje (2018)
Een container waarin een meisje te ontdekken is bestaande uit kleren, schoenen en een boek als hoofd. De bladen van het boek tonen afwisselende tekeningen van gezichten.
ZIJKANAAL (2018)
Een aquarium vol rommel en een paar herenschoenen, die lijken te komen uit de film Ober.

SPREKEND KUSSEN (2011)
SLAAPKAMER (2018)
Slechts een persoon mag naar binnen toe in een langgerekt 'huis'. Door lage deuren kom je in diverse ruimtes, waar onder de meubelen gezichten je aanstaren.
Werkkamer
Zithoek
Keuken



No comments: