My Blog List

Thursday, July 19, 2018

JOAN MIRO SCULPTURES 1928-1982 Centro Botin Santander



In de luxe badplaats Santander heeft de Fondacion Botin (schoenmerk) een pracht van een gebouw
laten neerzetten. De architect is Renzo Piano. Het is zijn eerste gebouw in Spanje. Het heeft zes jaar geduurd voordat alles geregeld en gebouwd was, maar in 1917 is het geopend.

Het gebouw bestaat uit twee delen. Het linker is voornamelijk een theater/congreszaal en het rechter een expostieiruimte. Het hele gebouw staat op stelten en zorgt voor schaduwrijke zitjes. De glazen zijden en de daken geven een prachtig uitzicht op de baai.

Joan Miro (1893-1983) is een bekende Spaanse kunstenaar, die tot de surrealisten gerekend wordt.
Hij is vooral bekend door zijn schilderijen. Daarnaast maakte hij grafieken, keramiek en beelden.
Zijn stijl noemt hij bioformisch, waarmee hij aan wil geven dat hij niet abstract werkt. Al zijn zijn beelden nog zo vreemd, voor hem zit er altijd een verwijzing in naar de natuur. Grappigheid is geen opzet, maar vormt een uitlaatklep voor de tragiek van het leven, dat hij als volkomen absurd zag.
Veel van zijn beelden zijn collages. Hij gaat uit van gevonden voorwerpen, die hij combineert om zo tot verrassende voorstellingen te komen. Het aardige van deze expo is dat de gebruikte voorwerpen bij de beelden te zien zijn.
Het is een indrukwekkend overzicht, vooral samengesteld uit een paar particuliere verzamelingen, aangevuld met leningen uit diverse musea.








No comments: