My Blog List

Thursday, June 30, 2022

Biennale 2022 Elders in de Stad: LOUISE NEVELSON & ANTON GROMLEY & LUCIO FONTANA

 Op het San Marcoplein is het oude procuratiekantoor omgebouwd tot een kunstcentrum. Voor de opening is de keuze gevallen op LOUISE NEVELSON (1899-1988,USA). In de jaren 30 heeft ze haar kunstvorm gevonden: beeldhouwen. Haar materiaal bestaat uit gevonden voorwerpen waarmee ze een constructie bouwde en het geheel zwart verfde. Daar kreeg ze pas in de jaren 60 waardering voor. Het overzicht toont 60 werken van haar  onder de naam Persistent. Toepasselijk, want het vraagt veel doorzettingsvermogen om je eigen gang te gaan terwijl de heren kunstenaars negatief reageren op haar werk.

In haar late werken laat ze kleur toe naast zwart en wit. De werken zijn verbazend goed opgebouwd.  In veel kunst is een visueel aanknopingspunt zoals de witte stoel in de eerste  collage. Bij Nevelson gaan je ogen dwalen. Ze blijven hangen op een herkenbaar voorwerp en je probeert meer van dezelfde te vinden, maar je aandacht wordt getrokken door een ander object, enz.








In de vroegere winkel van Olivetti aan het San Marcoplein is niet alleen het prachtige interieur te bewonderen (uit 1958), maar nu ook werk van ANTON GORMLEY (1950, GBen LUCIO FONTANA (1899- 1968, ARG) De beelden van Gormley zijn allemaal gebaseerd op zijn eigen lichaam. Bij de expo liggen notitieboeken met voorbereidende schetsen. Fontana is beroemd geworden door zijn doeken met gaten. Hier zijn vooral tekeningen van hem te zien.
3D-COMPUTERWERK
GEABSTRAHEERD LICHAAM



VOORSCHETS IN AANTEKENBOEKJE
DIVERSE NOTITIEBOEKJES
MOTHERS PRIDE V-1


                                                                            
DE LASNADEN TONEN DAT GORMLEYS LICHAAM 
IN DELEN IS GEKOPIEERD.

FONTANA'S GOLD MET PRIKKEN
LINKS FONTANA, RECHTS GROMLEY
FONTANA SCHILDERIJ
FONTANA  BEELD

MINIBEELDJES ACHTER GROMLEY, VOOR FONTANA














No comments: