My Blog List

Tuesday, June 21, 2022

Biennale Venetië Giardini 2 Uffe Isolotto &Jonatha de Andrade & Andra Ursala & Chiara Enzo & Jana Euler & Christina Quarles & Marguerite Humeau & Sheree Hovsepian

We Walked The Earth in het Deense paviljoen maakt de meeste indruk. De kunstenaar Uffe Isolotto (1976, DM) liet zich inspireren door een Noords sprookje. Het gebouw ruikt naar een boerderij, de tuin is een modderige plek voor de dieren. De centauren zijn dood, de Manis opgehangen. Hyperrealistisch en griezelig.








Het Braziliaanse paviljoen toont een installatie van  Jonathan de Andrade (1982, Br). Hij heeft de uitdrukkingen waarin lichaamsdelen zitten, letterlijk genomen. De titel verwijst ernaar :
with the heart coming out of the mouth. Raad maar eens welk spreekwoord of zegswijze hier is uitgebeeld:

De ingang en de uitgang hebben de vorm van een oor.










MILK OF DREAMS is de titel van de officiële Biennale samengesteld door Cecillia Alemani. Veel aandacht voor vrouwen, gender, etc. Veel van de getoonde werken hebben weinig verrassends te bieden. De actuele kunst moet e ruimte delen met kabinetten waarin kunst uit de twintigste eeuw wordt getoond die gemaakt is door vrouwen. Veel daarvan is bekend en is weinig verrassend. Onze indruk: wel erg krampachtig ingezet op feminime kunst.

De Roemeens- Amerikaanse kunstenaar Andra Ursala (1979) maakt glazen sculpturen. Voorhaar beeldengebruik ze vaak haar eigen lichaam. Ze maakt van wax een gietvorm die ze gebruikt voor het glas. De beelden zien er meestal uit als geamputeerde of als aliens. Flesvormen nemen de plaats in van armen, e.d.






Het zijn kleine schilderijen die lichaamsdelen tonen die Chiara Enzo (1989, It) maakt.
Huidaandoeningen of moeten van te strakke kleding zijn goed te zien. Dat maakt het soms wat ongemakkelijk.


Ze woont en werkt in de USA, Sheree Hovsepian (1974, Iran) en maakt collages, waarbij altijd foto's van  lichamen voorkomen. Ze probeert de grenzen van fotografie op te rekken.


           


 


De Oost-Duitse Jana Euler heeft zich in Brussel gevestigd. Ze heeft een voorliefde voor het absurde.
De tafel midden in de zaal met haar werk is bezet door 111 haai-machtigen.


Great White Fear 2022

        
                                   

Fly Eternity 2021

                                     



Venice Void 2022
   

Christina Quarles (1985, USA)
 

Peer Amid  2019
      



Marquerite Humeau (1986, FR nu UK) 
Haar beelden lijken science fiction, een samengaan van dierlijk en organisch.










No comments: