My Blog List

Thursday, July 08, 2010

MADRID EL PRADO 2 VELAZQUEZ

Diego Velasquez(1599-1660) stamt uit een adellijke familie. Zijn vader bezorgde hem een plaats bij een schilder. In 1617 kreeg hij zijn lidmaatschap van het schildergenootschap St.Lucas in Sevilla. Daardoor kon hij zichzelf als schilder aanbieden. In 1628 kreeg hij opdracht de koning Philips IV te portretteren. Het resultaat beviel zo goed dat hij een benoeming tot hofschilder ontving. Rubens verbleef als diplomaat aan het hof en drong bij Velasquez aan op een reis naar Italie. Terug aan het hof kreeg hij allerlei banen, weliswaar zonder bijbdehorende betaling, maar het stelde hem en zijn vrouw in staat op stand te wonen en nogmaals naar Rome te reizen.
PHILIP IV(1628) Zijn eerste officiƫle hofopdracht. De typerende vooruitstekende onderkaak is in het hele geslacht terug te vinden.
BACCHUS(1628) De invloed van de Italiaanse schilderkunst is te zien. Bachhus wordt omringd door volkstypes, zoals ook Carevacchio doet.
DE SMEDERIJ VAN VULCANUS(1630) Ook hier is de invloed van Italie terug te vinden, al is de werking van het licht en de kleur al persoonlijker.

CHRISTUS AAN HET KRUIS(1632) Velasquez kreeg weinig opdrachten vanuit de geestelijkheid. Zijn Christelijke werken zijn vooral onderdeel van totaal opdrachten voor paleizen inclusief kapellen. Hier is de invloed van Van Dijck onmiskenbaar.
DE OVERGAVE VAN BREDA(1634) Voor een nieuw te bouwen paleis kregen twaalf schilders de opdracht strijdtonelen te leveren. Velasquez koos voor het moment dat de Spaanse bevelhebber de sleutels van Breda in ontvasngst neemt, na een belegering van 12 maanden. Het stuk heeft de bijnaam: De Lancetten die rechts de horizontale opbouw benadrukken. Dit stuk geldt als een van de beste oorlogsdoeken uit de 17e eeuw.
LAS MENINAS(1656)Aan het eind van zijn leven maakte Velasquez dit opmerkelijke werk, dat door zijn gedurfde opbouw en vlalverdelinh bijna modern aandoet. Het stelt de prinses voor omringd door haar hofdames, terwijl ze toekijkt hoe haar ouders poseren voor de schilder die wij links aan het werk zien. Het koninklijk paar zien we in de spiegel.

No comments: