My Blog List

Tuesday, July 20, 2010

EL GRECO, SOROLLA EN ANDEREN

De meeste steden hebben wel een of meer musea gewijd aan de kunsten. Een verrassende, veelzijdige collectie is in het bezit van het Museo Bella Artes de Asturia in Oviedo.
Het bezit een volledige serie Discipelen van EL Greco. Het merkwaardige is dat deze serie ook in Toledo is te zien. De schilder is hier niet alleen aan zijn kenmerkende wijze in de figuratie te herkennen( de langgerekte iconografische figuren) maar ook aan de bijna moderne losse manier waarop kleding en achtergrond zijn aangeduid.
Ook is goed te zien dat hij dezelfde modellen gebruikte voor verschillende discipelen. Judas ontbreekt, hij is vervangen door Paulus.
PETRUS
MATHEUS
JACOB
JOHANNES
THADEUS.

Van Joaquin Sorolla(1863-1923) bezit het museum een vijftiental werken waarvan er steeds een paar te zien zijn. Zijn licht en kleur geven zijn werken een positieve invloed.
onaf strandgezicht

meisjes aan de vloedlijn
GARCIA TORRES
PABLO PICASSO
??

In het Caixa Forum Santiago zagen we beelden van Francisco Leiro. Hij snijdt direct uit boomstammen zijn beelden.



In het Museum voor Moderne kunst in Santiago waren de zalen gevuld met werk van Bas Jan Ader, bruklenen van Boymans Rotterdam. De reden? Zijn onbemande bootje was gevonden door Spaanse vissers onder de kust van Ierland en naar Coruna gebracht.
De andere zalen waren voor de Arte Povera kunstenaar Gilberto Zorio, bruiklenen uit de collectie van Bologna. Hij werkt met licht, zuren, lucht en motoren om zijn werken voortdurend te vranderen. Zijn favoriete vorm is de ster.




In Segovia waren alle zalen gevuld met werken van Esteba Vicente Dibujos. Hij is zijn hele leven aan het tekenen gebleven, vaak modellen. Daarnaast is hij in zijn schilderwerk voortdurend op zoek geweest naar de werken van kleur en vorm.





het werk van Menchu Lamas, gezien in een galerie, doet heel jong aan. Tocj is de maker al in de zestig. Hij heeft na jaren het penseel weer opgepakt.



menchu lamas

No comments: