My Blog List

Wednesday, July 19, 2017

LANDENPAVILJOENS ARSENALE Biennale Venetie 2016

Argentinie: The Horse Problem - Claudia Fontes (1964, Argentinie) Een gigantisch paard vult de ruimte. Een meisje houdt een hand voor de ogen, de ander strekt ze uit naar het paard dat steigert en boven haar uit torent. Verderop zit een jongen te staren naar een steentje in zijn hand, terwijl boven hem enorme sten hangen, een enkeling is al gevallen. De jongen en het meisje zien het gevaar niet, zij zijn verzonken in hun eigen wereldje.








Zuid- Afrika: Passage -Mohau Modisakeng (1986, Zuid-Afrika)
Een schitterende video-installatie op 3 schermen. Twee vrouwen en een man zitten elk in een bootje dat langzaam volloopt. Ze proberen de zee te bezweren, maar zijn daar niet toe in staat. De man berust in zijn naderend einde en dan zakt het water in de boot. Een van de vrouwen verdwijnt onder water maar worstelt zich naar de oppervlakte. De andere vrouw staat op in de zinkende boot.
Prachtige poetische beelden met een mysterieus tintje.








Nieuw Zeeland : Emissaries Lisa Reihana (1964, Nieuw Zeeland)
Een enorm panoramisch doek waarop in leesrichting langzaam taferelen voorbij schuiven die de reizen oproepen van James Cook. Ze zijn gebaseerd op Les Sauvages de la Mer Pacifique (1804-5)
dat als behang diende. Ze heeft de schildering overgenomen en via de modernste technieken bevolkt met live action, zang, muziek en rituelen. Het werk is een uitwerking van de film die Reihana
in Pursuit Of Venus (infected). Het schip van Cook heette de Venus. De toevoeging infected
verwijst naar het persoonlijke point of view(=pov) De kunstenaar geeft haar visie op het gebeuren, vanuit de polynesische bevolking. De nieuwe titel verwijst naar de toevoeging:
De emissaries in dit werk zijn Joseph Banks, een geleerde die met James Cook meereisde en Chief Mourner die rituelen uitvoerde. Zij staan tegenover elkaar en hebben tegenstrijdige missies.





Italie : Il Mondo Magico Drie jonge kunstenaars presenteren hun werk. Het interessantst vonden wij
Imitatione di Cristo van Roberto Cuoghi (1973, Italie). De titel verwijst naar een middeleeuws manuscript met dezelfde titel. Daar betekent imitazione : navolging. Hier wordt gedoeld op het opnieuw maken van het beeld van Christus, maar dan met de nieuwste 3D-technieken. De beelden zijn van organisch materiaal gegoten in een mal door een installatie die in de hal aanwezig is.
Het programma is zo opgezet dat geen beeld hetzelfde zal zijn.









Hong Kong: Songs for Disaster Relief  -Samson Young (1979, Hong Kong. De basis voor de getoonde werken ligt in liedjes als We are the World en (Do they know) It's Christmas. In de jaren 80 betekenen deze songs van zg. supergroups enorm veel in de hulp bij rampen. In deze eeuw mislukten de pogingen om op deze manier geld op te halen.
WE ARE THE WORLD BY THE HONG KONG FEDERATION OF TRADE UNIONS CHOIR
Young heeft het koor gevraagd de noten niet te zien, maar te fluisteren,

HOMAGE TO THE MYTH- MAKER WHO FELL TO EARTH)

LULLABY 
De kunstenaar zingt Bridge over Troubled Water.
Dit lied heeft enkele keren gediend bij hulpacties in Hong Kong


THE WORLD IS YOURS BUT ALSO OURS BUT BASICALLY YOURS
Een podium dat het publiek wil verleiden op te treden. 
IT IS ALL FAKE

DETAIL

No comments: