My Blog List

Friday, October 15, 2021

De Ontdekking van het Heden - Singer Museum Laren

 Het Singer Museum in Laren toont regelmatig werken uit een verzameling. Dat betekent dat je werken ziet die zelden in de openbaarheid komen. Nu is het de beurt aan de JK Art Collection. Natuurlijk wordt in de publicatie over deze tentoonstelling de bekende namen als Picasso, Miro en Dali genoemd, van hen zijn kleine of niet van die geweldige werken  te zien. Interessant aan deze collectie is dat er ook oog is voor studies en afwijkend werk binnen een oeuvre. Een greep:

Tete de Pierrot (1926) van Picasso (1881-1973, SP) heeft nog trekjes van het kubisme: we zien uit diverse perspectieven het hoofd. Het is alsof delen van het gezicht draaibaar zijn. Maar een realistische kop wordt het nooit.
Het is direct te herkennen als een Picasso door de zwarte tekenlijnen, die hij vaak gebruikt.



Robert Delaunay (1885-1941) is bekend geworden door zijn kubistische werken. Hierboven zie je: De Drie Gratiën (1912). Dit is een samensmelting van het kubisme en het orphisme. De hoekige vlakken zijn typisch voor het kubisme, de heldere kleuren verwijzen naar het orphisme, het lyrisch gebruik van heldere kleuren. De drie vrouwspersonen zijn bij goed kijken te ontdekken. Links en rechts zijn ze geel gekleurd, de middelste en grootste is roze. 


Twee Ogen
(1911) van Kees van Dongen (1877-1968) bracht een groot deel van zijn schilderslaven door in Parijs. Zijn werk kan je fauvistisch noemen door het felle kleurgebruik en het  'grove' schilderwerk. Typerend voor hem zijn de grote vrouwenogen die hier direct de aandacht opeisen.


Constantin Brancusi (1876 - 1957) was een Roemeens beeldhouwer die ook naar rParijs kwam en daar wereldberoemd werd. Zijn werken zijn gepolijst en tot eenvoudige vormen geleid. Dat hij ook schilderijen maakte, is weinig bekend. In dit vrouwenportret zie je duidelijk zijn werkwijze. Het gezicht is ovaal, het haar een cirkel en de jurk een kegel, zij het dat de hals en het kraagje deze vorm doorbreken.

Ook Jacques Lipchitz (1891-1973) was een beeldhouwer. Zijn werken tonen de invloed van Rodin en later van Henry Moore. Deze Studie uit 1913 is waarschijnlijk nooit als beeld uitgevoerd.

Natuurlijk herkent iedereen dit werk als een Mondriaan. Het opmerkelijke is dat dit een beschilderd bord is, terwijl hij altijd op linnen schilderde.




Een bizar doek van Pyke Koch (1901-1991). Schietschijf heet het.
De schietschijf wordt gedragen door Venus op een schelp. De pijlen hebben ook haar geraakt.
 Is hij verbitterd geraakt door de reacties op zijn werken of is het een reactie op de minachting voor de kunsten , die ook in zijn tijd al aanwezig was.
 


Een beetje kunstkenner herkent dit werk als een Marlene Dumas.(1953, Z-A) De titel Naomi Campbell als Maria Magdalena. 

Olafur Eliason (1967, Den) is kunstenaar en ontwerper. Talloze werken met licht heeft hij gemaakt.
Dit kleine werk Parabolic Light (2112) is in zijn eenvoud bijzonder. De kaars wordt gereflecteerd in een holle spiegel. Vanuit dit perspectief is het alsof er slechts een vlam is.




No comments: