My Blog List

Saturday, October 02, 2021

Fotobiennale Oostende 2021: Marc en Vincent Lagrange

Voor de eerste maal organiseert Oostende een Foto-expositie door de hele stad. De kwaliteit ligt hoog. Het is een mooie combinatie van foto's bekijken en een stadswandeling. En dat allemaal onder de  titel (On)rust.

In Fort Napoleon, een rond vestingwerk dat diende als kustbewaking, is in de kelder een ruim overzicht te zine van de beroemde en beruchte fotograaf Marc Lagrange (1957-2015). Liefst 150 foto's zijn er te zien, natuurlijk de beroemde vrouwenportretten zijn er ook foto's te zien uit zijn laatste serie Afrika(anse landschappen).










De vrouw in zijn foto's is verleidelijk en sexy. Naakt is bijna een voorwaarde. In deze tijd ligt dat anders dan toen. Nu zien we in deze foto's dat de vrouw een object is en dat het vooral de mannelijke blik toont.


Geïnspireerd op het werk van Delvaux











Zijn zoon Vincent Lagrange (1988) is opgegroeid in de studio van zijn vader. Net als zijn vader ging hij portretfoto's maken, maar niet van vrouwen maar van dieren. Hij bouwt een soort vertrouwensrelatie met hen op en wacht op het juiste moment. Hij wil hun emoties en persoonlijkheid vastleggen. Veel kijkers zien de mens in het dier op zijn foto's. Dat is niet zijn bedoeling. Hij wil laten zien dat dieren ons respect verdienen.











No comments: