My Blog List

Thursday, October 21, 2021

 In het Centraal Museum is ook een expositie gewijd aan de tuin: De Botanische Revolutie. Het is een vreemde mengelmoes van kunst en wetenschap. Het begint met het Paradijs:


we zien Adam in een lieflijk landschap. Je zou hem kunnen zien als de eerste botanicus= plantkundige. Hij heeft volgens genesis degene die de planten en dieren van een naam voorzien. De vreedzame en veilige plaats moest hij en Eva verlaten door de nieuwsgierigheid en het verlangen naar meer kennis. Daarmee gingen ze in tegen het gebod van God.

Herman Justus Kruyder Het Paradijs 1 1914
Adam en Eva zijn nietig in de overweldigende natuur.
Onderaan staat ze dicht bij elkaar, beschaamd over hun daad


Kerry James Marshall Vignette 2003
De verdrijving uit het Paradijs geeft hij vorm door twee vluchtende jongeren.  

De tuin is lang een teken van rijkdom geweest, zoals bij de Amsterdamse grachtenhuizen te zien is. De aanleg ging volgens de mode: Franse tuinen, Engelse tuinen, Japanse tuinen, tuindorpen tot aan de wilde tuinen van Piet Oudhof.

Pyke Koch Extase 1968

In de expositie is veel aandacht voor de invoer van exotische planten vanuit de koloniën. De kennis van Surinaamse planten eigenden westerse geleerden zich toe.                                                                           Op een prachtige manier toont Patricia Kaersenhout het wegzetten van de vrouw door de kolonisten.



Of Palimsest & Erasure 2021



De Nederlandse fotograaf Elspeth Diederix begon tijdens haar zwangerschap met tuinieren. Van de planten in haar tuin, maakte ze prachtige foto's. Sindsdien is zij in het Amsterdamse Erasmuspark haar Miracle Garden begonnen. Een open atelier voor iedereen te bezoeken.



Henk Wildschut is altijd op zoek naar tekens van hoop. Hij reisde langs de vele vluchtelingenkampen aan de grenzen van Europa. Hij signaleerde dat ook daar het tuingevoel leeft.



De Zuid- Afrikaan Lungiswa Gqunta maakt van een gazon een gevaarlijke plek vol glasscherven.
In de townships zijn geen gazons te vinden. Een tuin is daar nog steeds een teken van welvaart en privilege.

Lawn 1 (detail) 2016


Al in 1971 signaleerde de Japanner Tetsumi Kudo dat de natuur dreigt te verdwijnen door de mens. Hij begon tuinen na te maken met plastic bloemen op aluminium palen met als vruchten mensenresten.


Grafted Garden 1971











No comments: